Veur Aaltied

Veur Aaltied

10 Groninger kerken, 10 theatervoorstellingen
EDITIE 2019

Veur Aaltied 2019

10 Groninger kerken, 10 theatervoorstellingen

In 10 Groninger kerken vormden de levensverhalen van in of bij de kerk begraven dorpsgenoten de basis voor 10 bijzondere theaterstukken, waarbij het kerkorgel een grote rol speelde.

Veur Aaltied 2019 speelde vanaf april – oktober 2019 in de kerken van: Usquert, Kloosterburen, Thesinge, Sappemeer, Noordbroek, Krewerd, Loppersum, Nuis, Woltersum en Visvliet.

Veur Aaltied 2019 werd gemaakt door negen Groninger tekstschrijvers en acht Groninger regisseurs. De artistieke leiding was in handen van Ben Smit. Organist en orgeldeskundige Eeuwe Zijlstra zorgde voor bij de orgels passende composities.

De kerken

De provincie Groningen is wereldberoemd om zijn oude, middeleeuwse kerken én om de prachtige orgels die in een aantal van die kerken te vinden zijn. Hoewel bezoekers vanuit de hele wereld de oude Groninger kerken bezoeken, is dit erfgoed bij veel Groningers onbekend. Het project Veur Aaltied wil op een persoonlijke manier het verhaal en de geschiedenis van tien kerken vertellen en daarnaast laten zien hoe ze als cultureel podium hun plek midden in het dorp kunnen hervinden en invullen.

In en om de kerken zijn grafstenen te zien die een eigen verhaal vertellen: ze geven de Groningers die al die eeuwen ter kerke gingen, een naam en soms een achterliggend verhaal. Het project Veur Aaltied legt een natuurlijke verbinding tussen de kerken van nu en de Groningers van toen.

De voorstellingen

In tien Groninger kerken met daarin een historisch en goed bespeelbaar orgel, speelt een theatervoorstelling waarbij de levensverhalen van in of bij de kerk begraven dorpsgenoten de basis vormen. Deze opzet is voor alle tien kerken hetzelfde maar omdat de dorpen zelf hun eigen hoofdpersonen kiezen ontstaan er tien unieke producties met telkens dorpsgenoten in de hoofdrollen.

Veur Aaltied is een samenwerkingsproject van Stichting Pandeon en Stichting Oude Groninger Kerken. Het project maakte deel uit van het jubileumprogramma van de SOGK.

Voorstellingen (2019)

Usquert Petruskerk

Voor Altijd

Voorbeeld

‘Voor Altijd’ is de show met het oneindig aantal afleveringen, de show die doordringt in de dood. De presentator is Demon en hij stelt, temidden van een levend publiek, de drie interessantste lijken van Usquert de spannende vraag: zou jij je leven opnieuw willen leven, elke minuut en seconde hetzelfde, met alle verdriet én geluk? Echt, zou je dat doen? Je liegt toch niet, hè.

Lees Meer

Kloosterburen St.Willibrorduskerk

Libera Me

Voorbeeld

We schrijven april 1970.
Kloosterburen gonst van groot nieuws.

Een anonieme gever heeft een misstipendium gegeven voor het schrijven van een requiem voor Nikel Kruizinga. Kruizinga was gedurende de oorlogsjaren huisarts In Kloosterburen. Hij zat in het verzet, bezat illegaal een radio en pleegde zelfmoord toen de Duitsers bij hem binnenvielen. Zijn vrouw, Bine Kruizinga, is alleen achtergebleven en haar zus Tine is bij haar ingetrokken.

De internationaal befaamde organist Cor Kee is nu naar Kloosterburen gekomen om het requiem te schrijven. De eerste repetitie is in volle gang. Er rest een kleine formaliteit: Bine moet nog toestemming geven voor de uitvoering. Bine reageert anders dan iedereen had verwacht. Dat leidt tot een crisis in het parochiebestuur en de relatie tussen Bine en Tine komt op scherp te staan.

Tussen de bedrijven door probeert Douwe Staal, die zichzelf graag gekozen ziet tot Prins Carnaval, Cor Kee te verleiden tot het schrijven van een carnavalsmis.

Een mooi plan wordt een lastige zaak en uiteindelijk wil iedereen weten: wie is die anonieme gever van het requiem voor Nikel Kruizinga?

Lees Meer

Thesinge Kloosterkerk

Tegen De Tijd

Voorbeeld

Coppen de Mepsche heeft het dorp in zijn macht. Via de Sukkeraiwiefkes, Witte Wieven, weet hij alles en controleert hij alles. Hij begeert de vrouw van Petrus Buisman en ontvoert haar met behulp van de Wieven.

De schrijvende non Stine Dutmers leeft met een groot geheim: ze is verliefd op iemand uit het mannenklooster. Ze zien elkaar in het geheim en komen er zo achter dat Coppen mensen in zijn schuur gevangen houdt.

Stine weet dat Coppen alleen via de hogere machten tot inkeer komt. De heilige Felicititas heeft deze machten, maar zij is druk met haar eigen retraites en meditatieleven. Stine moet haar proberen te overtuigen en schakelt hiervoor Kobus in. Kobus weet dat hij zijn ‘machtige drankjes’ kan gebruiken om met Coppen in contact kan komen.

Een van deze drankjes geeft Coppen een blik in de toekomst. In die toekomst blijkt hij roemloos te zijn gestorven, eenzaam en door iedereen verlaten. Begraven voor de ingang van de kerk zodat iedereen over hem heen loopt. Dan grijpt Stine in en zorgt ervoor dat Coppen toch een eervolle rustplaats in de kerk krijgt. Dankzij dit toekomstvisioen komt hij tot inkeer.

Lees Meer

Sappemeer Koepelkerk

Hoe de Eigenheimer aan zijn naam kwam

Voorbeeld

Op een doordeweekse dag komt de flamboyante Italiaanse rozenkweker Giancarlo het gezapige plattelandsdorpje Sappemeer binnenzeilen alwaar de wereldberoemde Geert zich onledig houdt met het kweken en telen van aardappelrassen. Geert zal hem inwijden in de geheimen van het ontwikkelen, kweken, telen, zaaien, wekken, enten, kiemen, kruisen en kruisbestuiven. Fascinerend, maar helaas niet voor iedereen: terwijl Geert uit z’n dak gaat tussen de florerende aardappelplanten, kwijnt zijn vrouw Jantje zieltogend weg in wat er nog over is van een normaal huishouden en gaat Giancarlo op een wel heel eigenzinnige wijze met de lesstof aan de haal…

 

Lees Meer

Noordbroek Hervormde kerk

Preken & Pamfletten

Voorbeeld

Noordbroek, 1812. De inwoners van Noordbroeksterhamrik lijden onder de oorlog: brood is niet meer te krijgen, de belastingen zijn niet op te brengen en hun zonen worden gedwongen te vechten in een oorlog die niet gewonnen kan worden. Velen overleven dit niet. Dominee Ellerus Eppinus probeert Drost Jan Hockingha over te halen iets aan de situatie te doen, maar deze weigert zijn luxe leventje op te geven om zijn dorpsgenoten te helpen. Dan krijgt ook de zoon van de Drost een oproep voor het leger. Wat gaat Hockingha doen om hem te redden? Ondertussen gooit een mysterieuze pamflettenverspreider olie op het vuur.

Lees Meer

Krewerd Mariakerk

De moeder van Menco

Voorbeeld

Krewerd, 1278: Menco is ziek, wordt nog zieker en ligt uiteindelijk op sterven. In wanhoop belooft zijn moeder Tyadeke – tot grote vreugde van de abt – een kerk te bouwen mits haar zoon geneest. En plots is Menco gezond en wel weer op de been om meteen smoorverliefd te worden op Tete, de dochter van Thialdis.

Klein probleempje: Tete is door haar inmiddels overleden vader toegezegd aan het klooster, een belofte die haar moeder tot dusver heeft nagelaten in te lossen. En nu is ze zwanger van Menco. Wiens moeder ook niet al te veel haast maakt met het bouwen van de kerk van Krewerd. Met hun uitstel roepen zij de woede van de hogere machten over zich af, met alle vreselijke gevolgen van dien.

Beloften, tijden, geloven en de liefde lopen door elkaar heen in De moeder van Menco. Maar die kerk, die is er gekomen. Inclusief orgel. Glaasje bubbels dan maar?

Lees Meer

Woltersum Hervormde kerk

Voor Even

Voorbeeld

Voor Even 8+
Aan gene zijde worden twee broers steeds ouder. Stoffer-Jan van 8 maanden ziet er al uit als 40 en zijn jongere broer zelfs nòg ouder! Ze begrijpen er niets van. Niemand wordt ouder aan gene zijde! Wat of wie is hier verantwoordelijk voor? Komt het misschien door het monument, waardoor ze weer in de herinnering van mensen leven? En waar gaat dit naartoe: kunnen stervelingen nogmaals sterven? Tot grote zorg van hun moeder, besluiten de twee broers op onderzoek uit te gaan, door de poort die ze naar andere tijden en plekken brengt. Maar is er wel een weg terug? Ondertussen verschijnen er steeds meer roeken rondom de begraafplaats.

Voor Even is een magisch sprookje over herinnerd of vergeten worden, ouder worden of voor eeuwig jong blijven.

Lees Meer

Visvliet Hervormde kerk

De Mannen Van Boven

Voorbeeld

De Gangolfus-kerk wordt beheerd en beheerst door twee mannen: Eise Eisinga en Wubbo Ockels.
Ze kennen elkaar als tijdreizigers en als buurtgenoten uit Visvliet en Pieterzijl.
Ze kunnen het goed met elkaar vinden. Ze vonden uit hoe je de tijd in de hand houdt.
Ze hebben alles onder controle.
Dan komt een oude vrouw binnen. Ze heeft een vreemd apparaat bij zich. Zet het neer, drukt op een paar knoppen en loopt lachend weg. Als ze bij de deur is, ontstaat een enorme kakafonie aan geluid.
Het orgel slaat op hol, lampen gaan uit en aan, deuren en ramen klapperen.
Opeens duiken allerlei figuren op. Uit alle hoeken en gaten. Uit verschillende tijden zelfs. En ze willen allemaal wat anders. Onrust dreigt. Chaos.
Gebeurtenissen, misverstanden, rare personages, alles valt over elkaar heen.
En Eise en Wubbo moeten elke situatie oplossen. Iedereen heeft blijkbaar van hen gehoord. En zij hebben doorgeleerd. Dus.

Maar wat doet die oude vrouw precies?
En wie is dat meisje?
Wat moeten we met twee meesters?
En wat moet die schrijver hier?
Zal de vriendschap tussen de mannen dit overleven?
Overleeft het orgel dit wel?

Lees Meer

Nuis Nederl. Hervormde kerk

Het meisje in de schone jurk

Voorbeeld

Het is halverwege de 19e eeuw. Nuis is in rep en roer, want briefgaarder Heijs heeft een wit wief gezien bij de kerk. Dominee Hofkamp probeert de boel te sussen: het is vast een onschuldige mistflard geweest. Maar Hendriks, de organist van de kerk, weet het zeker: het Kwaad is in aantocht. Het dorp is in ernstig gevaar!

Hendriks’ doemdenkbeelden worden nog verder aangewakkerd door een duistere figuur die op hem inpraat, en hem tot actie probeert aan te zetten. Hij, Hendriks, is uitverkoren om het dorp te redden!

Ondertussen ontdekt dominee Hofkamp dat er wel degelijk iets aan de hand is op het kerkhof. De geest van een meisje doolt rond, op zoek naar haar naam. Waar hoort ze, wie is ze, waar komt ze vandaan en wat is er met haar gebeurd? De dominee probeert haar te helpen. Als de waarheid aan het licht komt, neemt de dominee een ferm besluit, een dat een stempel op de geschiedenis van Nuis zal drukken.

Lees Meer

Loppersum Petrus en Pauluskerk

De onverwachte Koerier

Voorbeeld

De onverwachte koerier is een stuk over gelijkheid en vrijheid, historische personages uit Loppersum en een orgel. Deze voorstelling werd gemaakt vanuit interviews met de oudste generatie van Loppersum, toneelspelers uit Loppersum en Groningen van 70 tot 10 jaar oud. 'Was vroeger alles beter? Is dit stuk nog wel actueel genoeg? En wat moeten wij met deze verhalen uit de geschiedenis?' Dat vragen de jongeren zich af. De iets ‘oudere' en iets ‘jongere' generatie nemen het tegen elkaar op, of leren elkaar eindelijk echt kennen. Als dat maar goed gaat...

Lees meer

© veuraaltied.nl 2019
stichting Pandeon

Agenda

Veur Aaltied


Voor Altijd

Usquert - Petruskerk

vrijdag 12 april 20:00 uur

première project Veur Aaltied
zaterdag 13 april
20:00 uur

zondag 14 april 16:00 uur

tekst en regie: Nico van der Wijk

Lees Meer

Libera Me

Kloosterburen - St. Willibrorduskerk

zaterdag 11 mei 20:00 uur

zondag 12 mei 20:00 uur

tekst: Maaike van den Hoek / regie: Hiepie Hoogeveen

Lees Meer

Tegen De Tijd

Thesinge - Kloosterkerk

vrijdag 17 mei 20:00 uur uitverkocht!

zaterdag 18 mei 15:00 uur uitverkocht!

zaterdag 18 mei 20:00 uur uitverkocht!

zondag 19 mei 15:00 uur uitverkocht!

zondag 19 mei 20:00 uur uitverkocht!

tekst en regie: Ben Smit

Lees Meer

Hoe de Eigenheimer aan zijn naam kwam

Sappemeer - Koepelkerk

vrijdag 24 mei 20:30 uur

zaterdag 25 mei 20:30 uur uitverkocht!

tekst: Peter Capel / regie: Joke Holwerda

Lees Meer

Preken & Pamfletten

Noordbroek - Hervormde kerk

vrijdag 31 mei TRY OUT 20:00 uur

zaterdag 1 juni 20:00 uur uitverkocht!

zondag 2 juni 15:00 uur uitverkocht!

zondag 2 juni 20:00 uur uitverkocht!

tekst: Renate Dokter / regie: Grytha Visser

Lees Meer

De moeder van Menco

Krewerd - Mariakerk

vrijdag 21 juni 20:00 uur

zondag 23 juni 16:00 uur

tekst: Liesbeth Groenwold / regie: Jorrit Boonstra

Lees Meer

Voor Even

Woltersum - Hervormde kerk

zaterdag 28 september 16:00 uur

zaterdag 28 september 20:00 uur

tekst: Herry Cornelius / regie: Philippien Bos

Lees Meer

De Mannen Van Boven

Visvliet - Hervormde kerk

vrijdag 4 oktober20:30 uur uitverkocht!

zaterdag 5 oktober 20:30 uur uitverkocht!

zondag 6 oktober20:30 uur uitverkocht!

tekst en regie: Ben Smit

Lees Meer

Het meisje in de schone jurk

Nuis - Nederl. Hervormde kerk

vrijdag 11 oktober20:30 uur uitverkocht!

zaterdag 12 oktober 20:30 uur uitverkocht!

zondag 13 oktober 20:30 uur uitverkocht!

tekst: Mariken Jongman / regie: Philippien Bos

Lees Meer

De onverwachte koerier

Loppersum - Petrus en Pauluskerk

vrijdag 25 oktober 20:00 uur uitverkocht!

zaterdag 26 oktober 20:00 uur

tekst en regie: Rozan Vergeer / Artistieke begeleiding: Karin Noeken

Lees Meer
Sluiten

Veur Aaltied

Usquert


Voor Altijd

Usquert - Petruskerk

vrijdag 12 april 20:00 uur

première project Veur Aaltied
zaterdag 13 april
20:00 uur

zondag 14 april 16:00 uur

kaarten reserveren: jacobjansen@noordmail.nl


Voor Altijd

‘Voor Altijd’ is de show met het oneindig aantal afleveringen, de show die doordringt in de dood.

De presentator is Demon en hij stelt, temidden van een levend publiek, de drie interessantste lijken van Usquert de spannende vraag: zou jij je leven opnieuw willen leven, elke minuut en seconde hetzelfde, met alle verdriet én geluk? Echt, zou je dat doen? Je liegt toch niet, hè.

Een rijke operazangeres, een doorgewinterde socialist en een met een zweep uitgeruste hondeslager geven antwoord op die lastige vraag. Ze vertellen verhalen, ze interrumperen, ze maken ruzie en ze sluiten bondjes. Die doden zijn net echt!

De demon luistert, spoelt af en toe terug en grijpt in. Demon heeft zo zijn eigen belangen bij die vraag. Het Van Oeckelen orgel is gelijkzwevend gestemd en lijkt zijn eigen goddelijke gang te gaan.

Vivace morbido, welkom bij ‘Voor Altijd’.


Cast en crew
Demon: Pascal van der Werff
Angela Cona: Janneke Pietersma
Egbert Batema: Richard Hoek
Obbe Pietersz: Gerard Hilbrants
Tekst en regie: Nico van der Wijk
Organist: Ab Gramsbergen
Techniek: Arnold Markerink
Productie: Ineke Kuiper
Vormgeving: Fokko Jelsma

Met dank aan: Jacob Boer, Jacob Jansen, Dorpsbelang Usquert, Ben Smit


Sluiten

Veur Aaltied

Kloosterburen


Libera Me

Kloosterburen - St. Willibrorduskerk

zaterdag 11 mei 20:00 uur

zondag 12 mei 20:00 uur

kaarten reserveren: bijtijenontij@xs4all.nl


Voor Altijd

We schrijven april 1970.
Kloosterburen gonst van groot nieuws.

Een anonieme gever heeft een misstipendium gegeven voor het schrijven van een requiem voor Nikel Kruizinga. Kruizinga was gedurende de oorlogsjaren huisarts In Kloosterburen. Hij zat in het verzet, bezat illegaal een radio en pleegde zelfmoord toen de Duitsers bij hem binnenvielen. Zijn vrouw, Bine Kruizinga, is alleen achtergebleven en haar zus Tine is bij haar ingetrokken.

De internationaal befaamde organist Cor Kee is nu naar Kloosterburen gekomen om het requiem te schrijven. De eerste repetitie is in volle gang. Er rest een kleine formaliteit: Bine moet nog toestemming geven voor de uitvoering. Bine reageert anders dan iedereen had verwacht. Dat leidt tot een crisis in het parochiebestuur en de relatie tussen Bine en Tine komt op scherp te staan.

Tussen de bedrijven door probeert Douwe Staal, die zichzelf graag gekozen ziet tot Prins Carnaval, Cor Kee te verleiden tot het schrijven van een carnavalsmis.

Een mooi plan wordt een lastige zaak en uiteindelijk wil iedereen weten: wie is die anonieme gever van het requiem voor Nikel Kruizinga?


Cast en crew
Tekst: Maaike van der Hoek
Muziek: Eeuwe Zijlstra
Regie: Hiepie Hoogeveen
Assistentie: Ank Strang
Weduwe Bine Kruizinga - Loods Bouktje Bottema
Haar zus, Tine Loods Yolanda Eikema
Pastoor Walstra Dicky Kat
Zijn organist Jelle Tienstra
Parochiebestuur:
Vice-voorzitter Douwe Staal Gerlof Alves
Secretaris Tieske de Boer Titia Bolt
Penningmeester Greetje Dijk Greetje Paagman
Vrijwilliger Mark Lieshout Frans de Schutter
Pastoraal werkster Marta Smedinga Ank Strang
Oud-lid Pastorale Raad Jannes Meyer Jaap Knoop
Kerkgangster uit Brabant Ank Strang
Componist Cor Kee Eeuwe Zijlstra
Zijn impresario Antoinette Pleisier Geertje Alves
Koor ‘St. Caecilia’
Zang Anneloes Volmer
Carnavals fanfare ‘De Neut’nbieters’
Geluidstechniek Dolf Toppen
Licht Hiepie Hoogeveen
‘Lichtpunt Theatertechniek’
Organisatie Gerlof Alves
Continuïteit Greetje Paagman


Sluiten

Veur Aaltied

Thesinge


Tegen de tijd

Thesinge - Kloosterkerk

vrijdag 17 mei 20:00 uur uitverkocht!

zaterdag 18 mei 15:00 uur uitverkocht!

zaterdag 18 mei 20:00 uur uitverkocht!

zondag 19 mei 15:00 uur uitverkocht!

zondag 19 mei 20:00 uur uitverkocht!

kaarten reserveren: annelies.hofstede@thesinge.com


Voor Altijd

Coppen de Mepsche heeft het dorp in zijn macht. Via de Sukkeraiwiefkes, Witte Wieven, weet hij alles en controleert hij alles. Hij begeert de vrouw van Petrus Buisman en ontvoert haar met behulp van de Wieven.

De schrijvende non Stine Dutmers leeft met een groot geheim: ze is verliefd op iemand uit het mannenklooster. Ze zien elkaar in het geheim en komen er zo achter dat Coppen mensen in zijn schuur gevangen houdt.

Stine weet dat Coppen alleen via de hogere machten tot inkeer komt. De heilige Felicititas heeft deze machten, maar zij is druk met haar eigen retraites en meditatieleven. Stine moet haar proberen te overtuigen en schakelt hiervoor Kobus in. Kobus weet dat hij zijn ‘machtige drankjes’ kan gebruiken om met Coppen in contact kan komen.

Een van deze drankjes geeft Coppen een blik in de toekomst. In die toekomst blijkt hij roemloos te zijn gestorven, eenzaam en door iedereen verlaten. Begraven voor de ingang van de kerk zodat iedereen over hem heen loopt. Dan grijpt Stine in en zorgt ervoor dat Coppen toch een eervolle rustplaats in de kerk krijgt. Dankzij dit toekomstvisioen komt hij tot inkeer.


Cast en crew
Spel: Nellian Dijkema
Geerten Eijkelenboom
Richt Bouma
Andries van der Meulen
Trijn van der Meulen
Jakob van der Woude
Pluc Plaatsman
Annelies Hofstede
Jochum Admiraal
Ineke Sterringa
Spel proloog: Wanne Buitenhuis
Dorien Zweers
Geert Jan Hoekstra
Koor: TheSingers olv Herbert Koekkoek
Solist: Anneloes Volmer
Organist: Leonore Lub
Tekst en regie: Ben Smit
Animaties: Johannes de Bruijne
Techniek: Katja Kolhorn
Kostuums: Nellian Dijkema


Sluiten

Veur Aaltied

Sappemeer


Hoe de Eigenheimer aan zijn naam kwam

Sappemeer - Koepelkerk

vrijdag 24 mei 20:30 uur

zaterdag 25 mei 20:30 uur uitverkocht!

kaarten reserveren: de.eigenheimer@gmail.com


Voor Altijd

Op een doordeweekse dag komt de flamboyante Italiaanse rozenkweker Giancarlo het gezapige plattelandsdorpje Sappemeer binnenzeilen alwaar de wereldberoemde Geert zich onledig houdt met het kweken en telen van aardappelrassen. Geert zal hem inwijden in de geheimen van het ontwikkelen, kweken, telen, zaaien, wekken, enten, kiemen, kruisen en kruisbestuiven. Fascinerend, maar helaas niet voor iedereen: terwijl Geert uit z’n dak gaat tussen de florerende aardappelplanten, kwijnt zijn vrouw Jantje zieltogend weg in wat er nog over is van een normaal huishouden en gaat Giancarlo op een wel heel eigenzinnige wijze met de lesstof aan de haal…


Cast en crew
Tekst: Peter Capel
Regie: Joke Holwerda
Spel: Jan de Ridder
Johanna Roelfsema - de Wind
Henk van der Veen
Frances Folgerts
Pascalle van Calker
Organist: Eeuwe Zijlstra
Accordeon: Wim Lever
Mandolineorkest: KES o.l.v. Jacintha Porrenga
Decor en kostuums: Studio Tape
Techniek: Edzo Smid
Met dank aan: Muziekschool de Notenboom, Loods13, Fransje Coops en de vrijwilligers van de Koepelkerk


Sluiten

Veur Aaltied

Noordbroek


Preken & Pamfletten

Noordbroek - Hervormde kerk

vrijdag 31 mei TRY OUT 20:00 uur

zaterdag 1 juni 20:00 uur uitverkocht!

zondag 2 juni 15:00 uur uitverkocht!

zondag 2 juni 20:00 uur uitverkocht!

kaarten reserveren: eschriever@ziggo.nl


Voor Altijd

Noordbroek, 1812. De inwoners van Noordbroeksterhamrik lijden onder de oorlog: brood is niet meer te krijgen, de belastingen zijn niet op te brengen en hun zonen worden gedwongen te vechten in een oorlog die niet gewonnen kan worden. Velen overleven dit niet. Dominee Ellerus Eppinus probeert Drost Jan Hockingha over te halen iets aan de situatie te doen, maar deze weigert zijn luxe leventje op te geven om zijn dorpsgenoten te helpen. Dan krijgt ook de zoon van de Drost een oproep voor het leger. Wat gaat Hockingha doen om hem te redden? Ondertussen gooit een mysterieuze pamflettenverspreider olie op het vuur.


Cast en crew
Tekst: Renate Dokter
Regie: Grytha Visser
Organist: Eeuwe Zijlstra
Spel: Elvira Bolhuis
Bas van der Heide
Corné Kosse
Basz de Jonge
Rob Brink
Annelies Hopman
Sannie Schotsman
Taeke Overdijk
Henk Pol
Geuko ten Have
Niels Kuil
Laurens Vermue
Arie Vermue
Theo van Rosmalen
Annet Wessels
Decor: Caroline van de Meent
Techniek: Nico Langeland
Sounddecor: Omar Bakker
Kostuums: Elvera van Bentum
Productie: Ineke Kuiper


Sluiten

Veur Aaltied

Krewerd


De moeder van Menco

Krewerd - Mariakerk

vrijdag 21 juni 20:00 uur

zondag 23 juni 16:00 uur

kaarten reserveren: info@mariakerkkrewerd.nl


Voor Altijd

Krewerd, 1278: Menco is ziek, wordt nog zieker en ligt uiteindelijk op sterven. In wanhoop belooft zijn moeder Tyadeke – tot grote vreugde van de abt – een kerk te bouwen mits haar zoon geneest. En plots is Menco gezond en wel weer op de been om meteen smoorverliefd te worden op Tete, de dochter van Thialdis.

Klein probleempje: Tete is door haar inmiddels overleden vader toegezegd aan het klooster, een belofte die haar moeder tot dusver heeft nagelaten in te lossen. En nu is ze zwanger van Menco. Wiens moeder ook niet al te veel haast maakt met het bouwen van de kerk van Krewerd. Met hun uitstel roepen zij de woede van de hogere machten over zich af, met alle vreselijke gevolgen van dien.

Beloften, tijden, geloven en de liefde lopen door elkaar heen in De moeder van Menco. Maar die kerk, die is er gekomen. Inclusief orgel. Glaasje bubbels dan maar?


Extra mogelijkheden

Vrijdag 21 juni
Middeleeuwsmaal
Middeleeuws maal vooraf in de Kerktuin. Volgens recept van Menko’s Moeder!
Aanvang: 18:30
Kosten: € 15,- p.p. inclusief drank
Reserveren: info@mariakerkkrewerd.nl

 

Zondag 23 juni
Thee van Moeder Menko
Inloop met koffie/thee en lekkernijen uit Moeder Menko’s keuken in de Kerktuin.
Aanvang: 15:00
Kosten: vrijwillige bijdrage
Reserveren: niet nodig

Zie ook: http://www.mariakerkkrewerd.nl/agenda


Cast en crew
Cast: Cardy Garretsen
Maronja de Jongh
Hester Bulthuis
Martin Herz
Sanne Brederoo
Tekst: Liesbeth Groenwold
Regie: Jorrit Boonstra
Organist: Peter Westenbrink
Kostuums: Elvera van Bentum


Sluiten

Veur Aaltied

Loppersum


De onverwachte Koerier

Loppersum - Petrus en Pauluskerk

vrijdag 25 oktober 20:00 uur uitverkocht!

zaterdag 26 oktober 20:00 uur

kaarten reserveren: siesnet@ziggo.nl


Voor Altijd

De onverwachte koerier is een stuk over gelijkheid en vrijheid, historische personages uit Loppersum en een orgel. Deze voorstelling werd gemaakt vanuit interviews met de oudste generatie van Loppersum, toneelspelers uit Loppersum en Groningen van 70 tot 10 jaar oud. 'Was vroeger alles beter? Is dit stuk nog wel actueel genoeg? En wat moeten wij met deze verhalen uit de geschiedenis?' Dat vragen de jongeren zich af. De iets ‘oudere' en iets ‘jongere' generatie nemen het tegen elkaar op, of leren elkaar eindelijk echt kennen. Als dat maar goed gaat...


Cast en crew
Spel: Lars Buisman, Bea van Dam, Cheikh Diop, Hanneke Hoitink, Anne Lindemulder, Rob Nagtegaal, Annette Sins, Stiena Wassenaar, Diede Geersinga
Muzikant: Hermien Hoekstra
Video: Huig van den Hoofdakker
Techniek: Paul Heijkens
Kostuum: Gerda Schepers
Productie: Ineke Kuiper
Tekst: Rozan Vergeer
Regie: Rozan Vergeer
Artistieke begeleiding: Karin Noeken
Organist: Eeuwe Zijlstra

Met dank aan: Commissie Veur Aaltied Loppersum


Sluiten

Veur Aaltied

Woltersum


Voor Even

Woltersum - Hervormde kerk

zaterdag 28 september 16:00 uur

zaterdag 28 september 20:00 uur

kaarten reserveren: reserveren@ccwoltersum.nl


Voor Altijd

Voor Even 8+
Aan gene zijde worden twee broers steeds ouder. Stoffer-Jan van 8 maanden ziet er al uit als 40 en zijn jongere broer zelfs nòg ouder! Ze begrijpen er niets van. Niemand wordt ouder aan gene zijde! Wat of wie is hier verantwoordelijk voor? Komt het misschien door het monument, waardoor ze weer in de herinnering van mensen leven? En waar gaat dit naartoe: kunnen stervelingen nogmaals sterven? Tot grote zorg van hun moeder, besluiten de twee broers op onderzoek uit te gaan, door de poort die ze naar andere tijden en plekken brengt. Maar is er wel een weg terug? Ondertussen verschijnen er steeds meer roeken rondom de begraafplaats.

Voor Even is een magisch sprookje over herinnerd of vergeten worden, ouder worden of voor eeuwig jong blijven.


Cast en crew
Tekst: Herry Cornelius
Regie: Philippien Bos
Organist: Leonore Lub
Productie: Ineke Kuiper
Productie-ondersteuning: Ank Haagsma, Elvera van Bentum, Culturele Commissie Woltersum en de Jeu de Boulesclub
Spel: Remcke Brouwer
Johan Poelman
Annemiek Drent
Nanda Mulder
Duurt Dijkman
Tim Smid
Hilda Schenkel
Wilke Dommering
Simon Ruigendijk
Britt Dijk
Keisha Dijk
Perrin de Waal
Melize de Waal
Yael Muli
Armin Timmermans
Stijn Wassenberg
Met dank aan: Karin Hölscher, Het Kinderwagenmuseum, OBS De Huifkar Woltersum en vele anderen

Sluiten

Veur Aaltied

Visvliet


De Mannen Van Boven

Visvliet - Hervormde kerk

vrijdag 4 oktober20:30 uur uitverkocht!

zaterdag 5 oktober 20:30 uur uitverkocht!

zondag 6 oktober20:30 uur uitverkocht!

kaarten reserveren: kempenaar@hetnet.nl Hillebrand Kempenaar


Voor Altijd

De Gangolfus-kerk wordt beheerd en beheerst door twee mannen: Eise Eisinga en Wubbo Ockels.
Ze kennen elkaar als tijdreizigers en als buurtgenoten uit Visvliet en Pieterzijl.
Ze kunnen het goed met elkaar vinden. Ze vonden uit hoe je de tijd in de hand houdt.
Ze hebben alles onder controle.

Dan komt een oude vrouw binnen. Ze heeft een vreemd apparaat bij zich. Zet het neer, drukt op een paar knoppen en loopt lachend weg. Als ze bij de deur is, ontstaat een enorme kakafonie aan geluid.
Het orgel slaat op hol, lampen gaan uit en aan, deuren en ramen klapperen.
Opeens duiken allerlei figuren op. Uit alle hoeken en gaten. Uit verschillende tijden zelfs. En ze willen allemaal wat anders. Onrust dreigt. Chaos.
Gebeurtenissen, misverstanden, rare personages, alles valt over elkaar heen.
En Eise en Wubbo moeten elke situatie oplossen. Iedereen heeft blijkbaar van hen gehoord. En zij hebben doorgeleerd. Dus.

Maar wat doet die oude vrouw precies?
En wie is dat meisje?
Wat moeten we met twee meesters?
En wat moet die schrijver hier?
Zal de vriendschap tussen de mannen dit overleven?
Overleeft het orgel dit wel?


Cast en crew
Tekst en regie: Ben Smit
Spel en zang: Freddy Djurrema, Theun de Wit, Agda v.d. Vlis, Renske Bosscha, Nicole v.d. Bijl, Wieke Bosscha- Meijer, Anita Bos, Albertha Veenstra, Jan Hut, Jannie Hilberts, Nynke Gardenier, Albert Jan Bosboom, Joachem Boog, Diederik Stiksma, Jaap Dijkstra, Theo Hut, Rense Boersema, Tineke Gutman, Welmoed Sikkema, Kim Poortinga, Gerrit Frik, Dorothé Boog, Janny Kiers
Organist: Eeuwe Zijlstra
Gitaar: Joachem Boog en Diederik Stiksma
Fanfareorkest: ‘Ons Ideaal’, Grijpskerk o.l.v. Marten Postmus
Techniek: Jelle Bosmans
Kostuums: Kledingverhuur Eringa, Opende
Productionele ondersteuning: Hillebrand Kempenaar en Ursula Appolt


Sluiten

Veur Aaltied

Nuis


Het meisje in de schone jurk

Nuis - Nederl. Hervormde kerk

vrijdag 11 oktober20:30 uur uitverkocht!

zaterdag 12 oktober 20:30 uur uitverkocht!

zondag 13 oktober 20:30 uur uitverkocht!

kaarten reserveren: derkdijk@ziggo.nl


Voor Altijd

Het is halverwege de 19e eeuw. Nuis is in rep en roer, want briefgaarder Heijs heeft een wit wief gezien bij de kerk. Dominee Hofkamp probeert de boel te sussen: het is vast een onschuldige mistflard geweest. Maar Hendriks, de organist van de kerk, weet het zeker: het Kwaad is in aantocht. Het dorp is in ernstig gevaar!

Hendriks’ doemdenkbeelden worden nog verder aangewakkerd door een duistere figuur die op hem inpraat, en hem tot actie probeert aan te zetten. Hij, Hendriks, is uitverkoren om het dorp te redden!

Ondertussen ontdekt dominee Hofkamp dat er wel degelijk iets aan de hand is op het kerkhof. De geest van een meisje doolt rond, op zoek naar haar naam. Waar hoort ze, wie is ze, waar komt ze vandaan en wat is er met haar gebeurd? De dominee probeert haar te helpen. Als de waarheid aan het licht komt, neemt de dominee een ferm besluit, een dat een stempel op de geschiedenis van Nuis zal drukken.


Cast en crew
Tekst: Mariken Jongman
Regie: Philippien Bos
Spel: Michel Lansen,
Wim de Boer,
Sierk Jan Schotanus,
Alie de Vries,
Nynke Willems,
Rensina Dijkhuizen
Koor: Willy Buiter,
Greet Luppes,
Anneke Bergsma,
Aly Kloosterman,
Loes Kerkhoff,
Annelies Kranenborg,
Akke Kooij
Concept: Mariken Jongman en Niels Smit Duyzentkunst
Organist: Peter Westenbrink
Koor o.l.v. Akke Kooij
Decor: Bas de Bruijn
Kostuums: Aafke Bron, Femmie Schulting, Grietje Jakobs, Hillie van der Wijk
Rekwisieten: Rennie Bekkema en Hillie van der Wijk
Techniek: Edzo Smid
Productionele ondersteuning: Derk Dijk, Grietje Hijmersma, Lisa van Denzel, alle leden Activiteiten Commissie Kerken Nuis-Niebert

Sluiten